ClickCease

Een goede zoek locatie: Hoe vind ik dat?

Een goede zoek locatie: Hoe vind ik dat?

Geregeld krijg ik de vraag: "Doe je onderoek naar de locatie waar je zoekt?" Het antwoord daar op is ja! 
In deze blog ga ik wat meer vertellen over het zoeken van een geschikte locatie en het scoren van een toestemming bij de boer.

Goed vooronderzoek

Voordat ik ga zoeken begin ik altijd met het bedenken wat ik wil gaan vinden. Aan de hand daarvan ga ik op zoek naar een locatie waar de kansen groot zijn om daadwerkelijk vondsten uit een bepaalde tijd te vinden. Voor iedere zoeker zit daar wel verschil in: de ene zoeker wil juist euro munten vinden en moderne dingetjes zoals ringen, terwijl de an dere zoeker weer graag naar middeleeuwse of Romeinse items zoekt.

Oude kaarten en boeken

Er zijn veel boeken te vinden over oude gebieden, maar ook kaarten die uit een vroegere tijdperk dateren. Ook zijn er veel boeken uitgebracht over bepaalde plaatsen waar al veel vondsten zijn gedaan. Deze boeken zijn erg interessant, omdat er vaak ook informatie in vermeld wordt over de geschiedenis van de omgeving of de plek waar de vondsten zijn gedaan. Kijk ook eens naar de gebouwen en kerkjes! Die vertellen vaak meer over de tijd dan je in eerste instantie zou denken. 

Internet

Op het internet is vaak genoeg te vinden over oude locaties en waar iets vroeger heeft gestaan. Vaak met behulp van een goed vooronderzoek ben je al een eind in de goede richting. Zo kun je bijvoorbeeld via Wikipedia informatie winnen over de geschiedenis van het dorp of stad waar je wil gaan zoeken. Er wordt dan vermeld wanneer de stad of dorp is gesticht en wat zich er door de jaren heen heeft afgespeeld.

Geld zoeken

Sommige zoekers richten zich op het zoeken naar euromunten. De meeste kans om dat te vinden is op het strand, zwemplassen of in speeltuintjes. Door spelende kinderen worden geregeld munten verloren. Bij zwemplassen en op het strand bestaat er meer kans op het vinden van verloren sieraden. Veel mensen dragen namelijk hun sieraden tijdens het zwemmen, wat nog weleens zoek kan raken in het water.

Toestemming van de boer

Veel mensen vinden het onprettig om toestemming te moeten vragen bij een landeigenaar. Ondanks dit wel erg belangrijk is om te doen, zijn er helaas soms mensen die dat niet durven en vervolgens zonder toestemming gaan zoeken. Hiermee wordt het voor andere zoekers, die wel netjes toestemming vragen, een beetje verpest. In dat geval mogen zij niet op het land komen van de boer, omdat er mensen zijn geweest die ongevraagd op zijn land hebben gezocht. 

Uitleggen van de hobby

Als je naar een boer toe gaat om toestemming te vragen, vertel dan wat over de hobby. Boeren vinden het erg leuk als je de vondsten even laat zien. Neem altijd de rommel mee die je vind en vertel dit ook tegen de boer. Doordat de boeren het erg waarderen als alles meegaat, vergroot dat de kans om nog een keer op het land te mogen zoeken!