ClickCease

FERROUS LIMITS van de Minelab MANTICORE

FERROUS LIMITS van de Minelab MANTICORE

Ferrous limits

Ferrous limits is een functie welke het onderscheid maakt tussen ferrous en non-ferrous targets, ijzerhoudend of niet ijzerhoudende voorwerpen.

Om dat te doen maakt deze functie gebruik van de geleiding (conductivity) van de voorwerpen welke hij “detecteert”. Ferrous limits is in de detector een lokale instelling, wat inhoudt dat de verandering van deze instellingen alleen effect heeft op het programma waar je op dat moment mee werkt.

 

MANTICORE 

De Minelab MANTICORE  heeft de mogelijkheid om 4 verschillende eigen instellingen op te slaan welke je op ieder programma zou kunnen toepassen. De ferrous limits van de Minelab MANTICORE zijn afgeleid van de iron bias zoals velen kennen vanuit de Minelab EQUINOX serie.

Echter geeft deze nieuwe functie veel meer controle over het toewijzen van goede ijzerhoudende targets of juist het afwijzen van de moeilijke ijzerhoudende targets.

Als voorbeeld het oude dubbeltje van nikkel of de huidige 5 cent die normaal in het ijzerhoudende gediscrimineerd worden. Deze kun je nu dus door de ferrous limits goed af te stellen juist wel vinden.

Dit puur om aan te geven dat nu bepaalde ijzerhoudende targets toch het “mooie geluid” kunnen geven zonder dat we het omliggende ijzer oppakken.

 

Onderscheid

En er zijn heel veel verschillende targets die we vinden door op ALLES te graven, nu kunnen we met deze top detector daar toch nog een onderscheid in maken.

Er is echter één maar in het verhaal. Om heel scherp het verschil in materialen aan te geven heeft de detector veel informatie nodig. Deze informatie krijgt de MANTICORE alleen in de multi-frequentie instelling, dus niet in de single frequentie.

 

2D-ID

De weergave van dit alles vind plaats in  2D-ID, een mooi scherm met een centerlijn of zoals sommigen al zeggen “de sweetline”. En het plaatsen van een “dot” in dat scherm doet de machine aan de hand van zijn bevindingen en berekeningen.

Boven de centerlijn vinden we het gebied van de ijzerhoudende objecten zoals spijkers en schroeven.

Onder de centerlijn het gebied van de kleine platte of gedeeltelijk ijzerhoudende objecten zoals bierdoppen. Hoe dichter in de buurt van de centerlijn hoe minder ijzer dat het target bevat. Op de centerlijn is de geleiding van het target zo goed dat de machine jou verteld dat het een “niet ijzerhoudend “target is. Deze grenzen kun je zelf helemaal afstellen naar eigen inzicht.

 

Dikke stip

Wanneer de detector over een target zwaait zal de MANTICORE een “dikke stip” op een plek in het scherm plaatsen. Doordat de ferrous limits zichtbaar een andere kleur in het scherm hebben zal de ene vondst in het “als ijzer houdend “aangemerkte gebied tevoorschijn( gekleurde deel) komen en de andere target juist op de non ferrous lijn oftewel : Iets anders dan ijzer!

 

VDI

Bij dit alles blijft natuurlijk ook gewoon het V.D.I. nummer in beeld komen , welke staat voor de geleidingswaarde van de target. Het bekende verhaal over meerdere targets achter datzelfde V.D.I. nummer omdat ze dezelfde geleidingswaarde hebben, bijvoorbeeld: groot hoefijzer en een op zijn kant liggende zilveren dubbeltje. Bij andere metaaldetectors kan het beiden op hetzelfde V.D.I nummer binnenkomen. Bij de Minelab MANTICORE is die kans aanzienlijk kleiner door de verbeterde materiaal herkenning. Mocht dat wel een zelfde V.D.I  nummer geven zal de plek van de “dot” op het scherm van het hoefijzer boven de centerlijn zijn en het dubbeltje op de centerlijn.

 

materiaal herkenning

Dus nog minder rotzooi graven!

Veel betere materiaal herkenning en een veel duidelijkere weergave van dat materiaal door middel van het 2D-ID scherm. Nu is dat in het begin wat vogelen zoals we dat hier noemen maar het is een overzichtelijk proces welke heel mooi beschreven staat in de gebruiksaanwijzing.

 

Op verzoek helpen we je er graag bij natuurlijk!