ClickCease

Grondsoorten

Grondsoorten

Zoeken in de grond naar oude voorwerpen en munten vraagt wel de nodige kennis. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verdiepen in de grondsoorten, omdat deze door heel Nederland kunnen verschillen. In het Zuiden heb je de meeste kans om mooie, rijke veengrond te vinden. Maar wat is dat eigenlijk? Waar moet je precies op letten als je wil gaan zoeken? In deze blog vertel ik wat over de verschillende (rijke) grondsoorten in Nederland. 

Zoeken in de rijke veengrond

Een groot deel in het Zuiden bestaat uit veen. Veen is een grondsoort dat voornamelijk opgebouwd is uit de restanten van planten, welke onder natte en zuurstofarme omstandigheden bewaard zijn gebleven. Als veen gedroogd wordt heet dit turf, wat voorheen gebruikt werd als brandstof. Op het veen werd als toemaak "mengsel van mest, bagger en stadsafval" aangebracht. Dit verklaard waarom er veel scherven en vondsten tussen het veen liggen. Het stadsafval wat hier doorheen ligt komt uit de grote steden, wat goed te herkennen is aan bijvoorbeeld zegelloodjes met het wapen van de stad er op. 

Terpgrond

In het hoge Noorden zul je snel terpgrond vinden. Een terp bestaat uit lagen. In Friesland heb je bijvoorbeeld Middeleeuwse, Romeinse en ijzertijd terpen. Terpen werden dus door de mensen zelf aangelegd tegen het hoge water. Door de jaren heen werden de meeste terpen verhoogd en werd over de restanten gebouwd. Het afval werd meestal naast het huis gedumpt. Inmiddels zijn veel terpen afgegraven en over de landerijen uitgestrooid. Hierdoor is het goed mogelijk om sporen van de oude woningen te vinden.

Kleigrond

Vrijwel door heel Nederland ligt kleigrond. Het voordeel van kleigrond is dat stadsafval hierin goed bewaard blijft, omdat kleigrond erg dik is. Een koper muntje uit kleigrond zal bijvoorbeeld beter leesbaar zijn dan wanneer dit in veengrond gevonden is.

Herkenning

Wanneer je op een veld met stadsafval zou willen zoeken, is het verstandig om te kijken of er scherven op het land liggen. Dit wijst meestal op stadsafval: grote kans op leuke vondsten dus! Op internet zijn ook handige websites te vinden met informatie over de locaties van de verschillende grondsoorten.