ClickCease

Klaar voor het akker seizoen?

Klaar voor het akker seizoen?

De zomer lijkt nog maar zó kort geleden, maar veel mensen zijn zich nu al aan het voorbereiden op de koudere maanden van het jaar. In deze blog geef ik wat tips over het zoeken op akkers en hoe je het beste bestemd bent tegen de kou tijdens het zoeken. 

Stevige schoenen / laarzen

Voor het zoeken is het fijn om zowel tijdens de zomer als winter goede schoenen te hebben. Vaak loop je namelijk de hele dag en dan is het niet fijn om thuis te komen met last van je voeten. Tijdens de winter is het van belang dat je voeten niet snel koud worden. Het is bijvoorbeeld handig om tijdens de zoektocht stevige laarzen met een zachte voering mee te nemen. Laarzen zijn ook ideaal om tijdens regen te gebruiken, de akkers worden vaak blubberig en dankzij de laarzen sta je dan net wat steviger. Let wel op dat het geen schoenen of laarzen zijn met stalen neuzen.

Goede kleding

Het is verstandig om je te kleden naar de weersomstandigheden. In de winter kan het fijn zijn om een bodywarmer aan te doen. XP en Minelab hebben hier slim op ingespeeld. Beide bodywarmers zijn voorzien van goede opbergvakken, dus ook zeer handig voor het opbergen van vondsten en het meenemen van eten en drinken. Nog een handige tip is om altijd een regenpak in de auto te hebben liggen, zodat je door de regen niet hoeft te stoppen en door kan blijven gaan met de zoektocht. 

Het zoeken op een maïsakker

Het zoeken op maisland kan soms best lastig zijn. De stoppels van het mais zitten vaak in de weg tijdens het zwaaien. De oplossing hiervoor zou een kleinere schijf kunnen zijn en het rustig zwaaien met de metaaldetector. Hierdoor loop je minder kans op irritaties tijdens het zoeken.

Het zoeken op aardappel land

De meeste aardappels zijn er weer uit, dus kan er weer veel gezocht worden. Vaak krijg ik van mensen te horen dat de akkers al leeg zijn, maar vaak is dit niet het geval. Tijdens het ploegen komt er namelijk veel nog naar boven. Zo heb ik zelf meegemaakt dat op een akker waar al 25 jaar op gezocht wordt er 2 gouden ringen naar boven kwamen. Elk jaar worden er mooie dingen gevonden. Let wel goed op dat je eerst toestemming aan de boer vraagt voordat je zijn land betreed.