ClickCease

Wanneer gebruik ik welke schep?

Wanneer gebruik ik welke schep?

In deze blog ga ik iets vertellen over de verschillende scheppen die er zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de waadschep voor op het strand en in het water. Daarnaast ga ik wat uitleggen over grasmessen en waarom deze zeer handig zijn om te gebruiken.

Stevige schep

Voor het zoeken met een metaaldetector is het handig om met een goede, stevige schep op pad te gaan. Ook is het daarnaast belangrijk dat de schep niet te zwaar is. Als je de hele dag moet wandelen is het natuurlijk niet fijn om een zware schep te moeten tillen. Ook is het handig om niet voor een te kleine schep te kiezen, aangezien dit de kans op rugklachten kan verhogen door het veelal bukken tijdens het graven. Om het zoeken zo fijn mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat de schep ook goed in de hand ligt. Het voordeel van een wat langere schep is ook dat deze makkelijker achter je aan te slepen is.

Grasmessen

Er bestaan ook verschillende soorten grasmessen. Mijn advies is om een grasmes te kiezen met een snijdende rand, hierdoor kun je gemakkelijk door de grond komen en hoeft je daarnaast niet met de grote schep nog eens in het gat. Er zijn voor zowel links als rechtshandigen verschillende snijranden verkrijbaar. Het voordeel is dat je hiermee meer controle hebt over waar je schept, waardoor de vondst ook minder snel zal beschadigen omdat je preciezer te werk kan gaan. Het is verstandig om er een mooie holster bij te nemen, zodat het grasmes niet snel beschadigd en makkelijk op te bergen is. Nog een voordeel van een holster is dat deze makkelijk aan een riem te bevestigen is.

Lange waadschep

Een waadschep met lange steel is handig voor het zoeken in het water. Door de lengte is het niet nodig om te bukken en kun je met gemak de vondst omhoog halen. Vind je het fijn als de schep zou blijven drijven? Dan kun je het beste gaan voor een carbonsteel. Deze stelen blijven drijven op het water en wegen niet veel. Je hebt de carbonstelen in zowel eendelig als een tweedelige uitvoering. 

Hand waadkorf

Zoek je liever op het droge strand? Dan zou een handzeefschep goed bij je kunnen passen. Aan de korf van de handzeefschep zit een handvat, voor een optimaal en eenvoudig gebruik. Deze schep is ook een stuk lichter dan eentje met een steel. Door de gaten die in de korf zitten valt het zand door het schudden er makkelijk uit en blijft de vondst over.

Verschillende korven

Er zijn veel verschillende soorten korven met kleine, middel en grote gaten. Daarnaast heb je ook combinaties van kleine en grote gaten. Het voordeel van de grote gaten is dat het zand er sneller uit gezeefd kan worden. Het nadeel daarentegen is dan wel weer dat kleine vondsten eerder door de gaten heen kunnen vallen.